Știri externe

„A avut loc un eveniment istoric”: cine este Kamala Harris

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a retras din alegeri și l-a nominalizat pe vicepreședintele Kamala Harris drept candidat democrat la președinție. Oficial, noul candidat al Partidului Democrat va fi stabilit de convenția națională a partidului din 19 august, dar Harris a fost favoritul caselor de pariuri de la început ca potențial succesor al lui Biden în alegeri. Ce trebuie să știi despre ea?

Kamala Harris este o „femeie de culoare în vârstă de 55 de ani”: așa s-a numit politicianul în timpul campaniei prezidențiale a lui Biden de acum patru ani, subliniindu-și identitatea atât ca femeie de culoare, cât și ca femeie. Tatăl Kamala a emigrat în Statele Unite din Jamaica, iar mama ei a venit din India. În acest fel, Harris reprezintă ceea ce a fost considerat în mod tradițional punctele forte ale Americii – capacitatea oricui de a realiza orice, indiferent de culoarea pielii, sex sau alți factori.

În viața reală, situația cu egalitatea în Statele Unite nu este atât de roz: selecția lui Kamala Harris ca candidată democrată la vicepreședinție în 2020 a avut loc pe fundalul protestelor antirasiste Black Lives Matter. Negrii americani și cei care îi susțin au ieșit pe străzile orașelor din Statele Unite după uciderea poliției a lui George Floyd și Breonna Taylor - oameni care, după cum cred protestatarii, s-au făcut vinovați doar că s-au născut cu pielea închisă la culoare. Amploarea protestelor arată că problema rasismului în societatea americană există, așa că se poate doar ghici cât de greu i-a fost pentru Kamala Harris să facă o carieră politică de succes.

Când Biden a fost ales președinte, Harris a devenit prima femeie vicepreședinte: până acum, femeile nu au ocupat niciodată o poziție atât de înaltă, cu atât mai puțin președinția. Cea mai apropiată persoană a venit în 2016, Hillary Clinton, care a pierdut în cele din urmă în fața lui Donald Trump.

Harris a trebuit deja să spargă stereotipurile în timpul carierei sale politice. În 2017, a devenit senator de stat din California, a doua femeie afro-americană și prima persoană de origine sud-asiatică care a ocupat această funcție. Kamala a fost inspirată să-și înceapă cariera provocatoare în politică de mama ei, Shyamala, un imigrant indian, activist și cercetător în cancerul de sân. Privind la ea și la alți activiști civili, Kamala Harris a devenit interesată de lupta pentru drepturile omului încă din copilărie. Ea a primit o diplomă de licență de la Universitatea Howard și o diplomă de drept de la Universitatea de Stat din California, după care a început să lucreze în biroul procurorului local. Harris, care face parte din mai multe grupuri discriminate, a înțeles că nu toată lumea a fost la fel de norocoasă ca ea - și a trebuit să lupte pentru drepturile persoanelor care erau dezavantajate.

Descoperiți-i pe cei bogați, ajutați-i pe cei săraci

În 2003, Kamala Harris a devenit procurorul districtual din San Francisco. În postul ei, ea s-a angajat nu numai în urmărirea penală a infractorilor, ci și în reabilitarea și revenirea lor în societate - până la urmă, acesta este scopul în cele din urmă sistemul penitenciar (penal). În special, ea a propus ca infractorii de droguri pentru prima dată – dintre care mai mult de jumătate sunt bărbați afro-americani, membri ai unui grup vulnerabil – să li se ofere posibilitatea de a termina școala și de a obține un loc de muncă normal.

După două mandate, Kamala Harris a fost aleasă procuror general din California. Și ea a fost din nou „prima” - dintre toți afro-americanii și toate femeile din țară care au primit o astfel de funcție.

Munca lui Harris în calitate de procuror general al Californiei a fost asemănată cu Robin Hood, urmărind corporațiile bogate care au făcut bani grei pe nedrept și lucrând pentru a câștiga despăgubiri pentru cei care au fost nedreptățiți. De exemplu, în timpul crizei imobiliare care a izbucnit din 2007 până în 2010, mulți americani nu au putut să-și plătească creditele ipotecare la timp, iar băncile (nu întotdeauna într-o manieră strict legală) și-au reposedat casele. Kamala Harris a câștigat despăgubiri în valoare totală de 25 de miliarde de dolari pentru californienii care și-au pierdut casele în această perioadă.

Procurorul general de stat din Statele Unite, spre deosebire de Rusia, nu este doar un executiv și reprezentant al autorităților în parchetul regional, ci și un participant activ în viața politică. În rolul său, Harris a ajutat la promovarea legislației privind schimbările climatice în California, care ar forța fabricile să treacă la metode de producție mai ecologice, producătorii de automobile să vândă mai multe mașini electrice și guvernele să cumpere transport public mai ecologic. Harris a contribuit, de asemenea, la promovarea legislației care a legalizat căsătoria între persoane de același sex în California și a susținut Legea privind protecția pacienților și asistența medicală la prețuri accesibile.

Când Harris a fost ales senator, misiunea ei nu s-a schimbat. Se întâmplă așa: lupta pentru drepturile tuturor grupurilor din California. În cei trei ani ca senator, Harris a luat inițiativa de a crește salariul minim, a asumat reforma sistemului judiciar (care, potrivit americanilor, este nedreaptă), a promovat dreptul tuturor cetățenilor la îngrijire medicală, a luptat împotriva epidemiei. de dependență de alcool și droguri și a ajutat mai mulți părinți care lucrează să primească ajutor pentru îngrijirea copiilor.

Ea merită fermierii care continuă să lucreze în timpul pandemiei și a căldurii extreme din California pentru a păstra mâncarea pe mesele americanilor. Harris își face griji că pompierii nu au suficiente resurse pentru a stinge incendiile forestiere.

Ce cautam?